Keramická výtvarníčka Erika Petričková

Miesto: Pozdišovce

Erika Petričková sa začala maľovaniu venovať už vo svojich osemnástich rokoch. Zameriava sa najmä na typickú pozdišovskú keramiku, pri ktorej tvorí podľa tradičných ľudových vzorov. Svoje poznatky z tejto oblasti načerpala v dielni majstra ľudového umenia Jána Parikrupu, pričom na jej prvé kroky dohliadala jeho manželka Anna.

Výtvarnička“Bolo z čoho čerpať,” uznanlivo poznamenáva nielen na margo svojej učiteľky, ale tiež bohatosti ľudových vzorov typických pre túto zemplínsku obec. Svojím jemnocitom a umeleckou zručnosťou výrazne prispela k dekoratívnej hodnote hrnčiarskych výrobkov. Tvrdí, že žiaden vzor, čo by i sto krát namaľovaný, nie je dva razy rovnaký.

NádobyV pôvodnej tvorbe pozdišovskej keramiky prevládajú vzory, medzi ktoré patrí vtáčik, vlnovky, bodky, špirály a kvety. Linky, špirály a bodky sa pritom maľujú tradičnou technikou nanášania farieb za pomoci kravského rohu. Figurálnu kresbu do výtvarného prejavu vniesla až profesorka Júlia Horová – Kováčiková (1906 – 1978), ktorá z poverenia ministerstva kultúry mapovala pozdišovské hrnčiarstvo a hľadala nové formy jeho vyjadrenia. Práve ona je autorkou figurálneho dekoru v podobe postáv tancujúcich karičku.

Výroba keramiky„Od mala ma fascinovali farby. Maľovanie na upokojuje, vnútorne napĺňa a človek si pri tom dobre oddýchne. Nebolo to vždy tak. Keď som začínala, vnímala som to skôr ako trápenie. Keramika má svoje špecifiká, ktoré je potrebné rešpektovať. Dnes, keď hladím štetcom vázy a taniere, relaxujem,“ dodáva Erika Petričková.

TanierNa maľovanie hrnčiarskych výrobkov je možné používať len engobové farby, aby vypaľovaním v keramickej peci pri 980 stupňoch Celzia nestratili svoju sýtosť a pôvodné odtiene. Čistotu maliarskeho štýlu a zachovávanie typických ľudových vzorov posudzuje spoločnosť ÚĽUV.

VýtvarničkaOkrem ľudovej pozdišovskej keramiky sa Erika Petričková venuje maľovaniu aj menej tradičných vzorov a námetov na hlinené zvonce, či iné predmety, čím svoj talent neobmedzuje vžitými vzormi, ale aj kreatívne rozvíja podľa vlastného umeleckého a estetického cítenia.

Kontakt:Výtvarnička

Dielňa majstra Jána Parikrupu
Pozdišovce 139
072 01 Pozdišovce
Telefón: (Ján Parikupa) 056 / 64 72 308
E-mail: petricko(at)minet.sk

 

Autor/zdroj: text a foto Slavomír Szabó
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 20.06.2013 06:00
Upravené: 16.10.2013 10:29