Pamätník obetiam vojny

Miesto: Poruba pod Vihorlatom

Poruba pod Vihorlatom doplatila na II. svetovú vojnu ako máloktorá iná dedina. Fašistické vojská ju celú vypálili. Stalo sa tak ako odveta za útok na nemecké vojská, ktorých posádka začala v auguste 1944 dedinu rabovať. Miestni obyvatelia sa im postavili so zbraňami v rukách na odpor.

PamätníkObyvateľov podporili aj partizánske skupiny Jastrib a Borkaňuk, ktoré sa náhle vynorili z lesa. Nebolo to náhodou, pretože ich velitelia sa stretávali priamo v dedine v dome Andreja Čukylu, kde mali svoj štáb. Zabitých nemeckých vojakov potom Porubčania pochovali v obci. 

Už v septembri si obyvatelia Poruby začali stavať príbytky v lesoch, najmä koliby a zemľanky, lebo vedeli, že fašisti na obec zaútočia. Stalo sa tak nakoniec 3. 11. 1944, kedy sa tu vybrala trestná výprava z Michaloviec. Partizáni podali v Porube správu o nemeckom vojenskom presune a obyvatelia utekali do lesov pod kopec Dzilik, kde mali pripravené provizórne bývanie. V dedine ostali len starí a chorí ľudia.

Zoznam obetíNemecká odveta bola tvrdá. Okrem toho, že vypálili celú dedinu, ktorá horela dva dni, hľadali po okolí jej obyvateľov a zabíjali ich. Chytili ich trinásť. Najmladší zo zabitých, Andrej Pehanič, mal len desať rokov a najstaršia, pani Mihaličová, mala vyše osemdesiat.

Obyvatelia Poruby sa v lesoch skrývali až do príchodu Červenej armády, ktorá dedinu oslobodila 24. 11. 1944. Za ten čas sa v lesných kolibách narodili štyri deti.

Tieto udalosti dnes v obci pripomína malý pamätník, venovaný aj pamiatke SNP. Zároveň pripomína ďalšiu osobnosť, ktorej život bol úzko spätý s Porubou. Ján Nálepka, hrdina ZSSR a SNP, pôsobil v čase vypuknutia vojny ako učiteľ práve v tejto obci. Jeho niekdajší žiaci na neho doposiaľ spomínajú ako na výraznú osobnosť, ktorá sa okrem učenia v škole venovala aj aktívnej práce v obci. Bol to práve on, kto nechal regulovať miestny potok, pretože každoročne spôsoboval záplavy. Tiež vytýčil výstavbu nových ulíc. Na vojnu rukoval priamo z porubskej školy.

 

Autor/zdroj: text a foto: Slavomír Szabó
Zverejnil: Ing. Peter Kupčík
Vytvorené: 14.06.2013 11:32
Upravené: 14.10.2013 13:56