Vinohradníctvo
Miesto: TibavaMasívny rozvoj vinohradníctva v Tibave sa počíta až od roku 1952, keď sa tu zriadili štátne vinice. Spočiatku ich založili na vyvlastnenej pôde o rozlohe 50 hektárov, čoskoro sa však pri ďalšom vyvlastňovaní pôdy vinohrad rozšíril na 180 hektárov.
Táto fotografia pochádza z roku 1946. Vidíme na nej rodinu v čase oddychu pred zberom úrody hrozna. Masívny rozvoj vinohradníctva v Tibave sa počíta až od roku 1952, keď sa tu zriadili štátne vinice. Spočiatku ich založili na vyvlastnenej pôde o rozlohe 50 hektárov, čoskoro sa však pri ďalšom vyvlastňovaní pôdy vinohrad rozšíril na 180 hektárov.
Fotografia však pochádza zo skorších čias a zobrazená tibavská rodina sa nachádza pri svojej vinici pod lesom neďaleko susednej obce Priekopa. Vtedy tu ešte nebolo pestovanie hrozna typickou aktivitou a v Tibave sa venoval výrobe vína málokto, aj to len pre vlastnú spotrebu. Vyfotografovaná rodina vlastnila približne 35 árovú vinicu, ktorú im v čase vzniku JRD vzali.
Od roku 1990 sa pozemky vracali naspäť ľuďom. Dnes je v obci niekoľko malopestovateľov hrozna, ostatní svoje parcely predali vinárskym firmám. V pestovaní a spracovaní hrozna tu dominuje spoločnosť Pivnica Tibava. Rozloha ich vinohradov sa neustále zväčšuje. V čase vzniku tohto článku obhospodarujú vyše 300 hektárov vlastných viníc a ďalšie zakladajú. Len v katastri Tibavy obhospodarujú 240 hektárov, pričom 180 hektárov je vinič, ktorý už produkuje úrodu. Medzi typické a najrozšírenejšie odrody hrozna patria tramín, rizling, cabernet sauvignon, zweigeltrebe, a chardonnay.
Spracované na základe spomienok pani Márie Basandovej.
Autor/zdroj:
text Slavomír Szabó
Zverejnil:
Vytvorené:
28.02.2014 06:00
Upravené:
28.02.2014 13:13