Terra IncognitaTabačka Kulturfabrik

Rok 1915

Miesto: Pozdišovce

I keď boje Prvej svetovej vojny bezprostredne južnejšie časti Zemplína nezasiahli, odohrávali sa na severovýchode súčasného územia Slovenska a mali vplyv na celý východ.

RodinaTáto historická fotografia zachytáva rodinu Kráľových. Okrem oblečenia, ktoré si určite nachystali na slávnostnú chvíľu fotografovania, je zaujímavý pohľad i na zadnú časť domu. Typická zemplínska drevenica „omastená“ ílovitou hlinou má slamenú strechu. Zaujímavý je i rok 1915, kedy táto fotografia vznikla. Bolo to počas I. svetovej vojny, keď sa na východe Slovenska bojovalo.

Koncom januára 1915 sa vojská rakúsko-uhorskej armády pokúšali o ofenzívu, ale neúspešne. Ruské vojská 8. armády generála Brusilova smerovali do vnútrozemia monarchie. Ich pravé krídlo začiatkom februára už ovládlo obec Miková i dôležité mostné spojenie v Medzilaborciach. Rusi sa dokonca dostali do bezprostrednej blízkosti Bardejova. Situácia sa zmenila až v apríli, keď 11. nemecká armáda prelomila jednotný ruský šík v Karpatoch a začiatkom mája 4. rakúsko-uhorská armáda generála A. Mackensena začala porážať Rusov v oblasti Gorlíc.

I keď tieto boje bezprostredne južnejšie časti Zemplína nezasiahli, odohrávali sa na severovýchode súčasného územia Slovenska a mali vplyv na celý východ. Do armády sa rukovalo vo veľkom. Rakúsko - Uhorsko počas I. svetovej vojny priamo zapojilo do svojich vojenských zložiek viac ako 70 percent mužov v brannom veku.

Použitá literatúra:

Kronika Slovenska 2 (Vydavateľ: Fortuna Print & Adut, 1999)
Prvá svetová vojna – Pozabudnuté cintoríny (Vydavateľ RRA Svidník, 2005)

 

 

Autor/zdroj: text Slavomír Szabó
Zverejnil:
Vytvorené: 24.02.2014 12:49
Upravené: 24.02.2014 15:32