Hrnčiarstvo ako vďačná fotografická téma
Miesto: PozdišovcePozdišovce stali akýmsi vďačným miestom rôznych fotografov - od vtedajšej tlače, etnografov až po nadšených amatérov, ktorí si už mohli zakúpiť fotoaparát.
Ako mnohé iné, aj tieto hrnčiarske fotografie vznikli už v štyridsiatych rokoch 20. storočia. V tom čase sa Pozdišovce stali akýmsi vďačným miestom rôznych fotografov - od vtedajšej tlače, etnografov až po nadšených amatérov, ktorí si už mohli zakúpiť fotoaparát. Podľa spomienok pamätníkov do obce prichádzali fotografi najmä cez víkend a boli celkom bežným javom najmä v sobotu.
Hrnčiarom sa pritom nie vždy veľmi dobre darilo. Najmä v čase Slovenského štátu nie. Bolo to dané zmenami cien skoro pri všetkých komoditách, takže ceny za keramiku veľmi klesli. V tom čase sa snažili aj hrnčiari prispôsobiť novej situácii a tak často kvalitu nahradzovali kvantitou. Výrobky z tohto obdobia často sa vymieňali skôr za iný tovar, alebo rovno za potraviny. Bežné pritom bolo, že sa napríklad krčah menil za obilie. Cena krčahu sa rovnala takému množstvu obilia, ktoré sa doň zmestilo.
Článok vznikol na základe konzultácií s pánom Jánom Poprikom.
Autor/zdroj:
text Slavomír Szabó
Zverejnil:
Vytvorené:
20.02.2014 12:27
Upravené:
24.02.2014 15:02